Blog‎ > ‎

Egoisme

indsendt 6. jul. 2016 07.35 af Mettelene Jellinggaard   [ opdateret 6. jul. 2016 10.02 ]

Det postmoderne paradigme skaber i sin yderste, praktiske konsekvens et narcisistisk, egoistisk individ, som uden empati og indlevelse konsekvent har fokus på hvad der er bedst for mig. Deraf udtrykket MySelf Inc.

 

Selvudvikling opfattes af de fleste som noget, vi alle bør beskæftige os med - 'det gode liv på toppen af behovspyramiden' - og det gode liv er det liv, der føles godt - for mig. Livets mening gøres individuelt og relativt - afhængig af den enkeltes (lykke)følelser i den aktuelle situation. Blikket er rettet indad; mit liv er mit eget projekt, og jeg realiserer mig selv ved at arbejde med min egen udvikling.

 

Arbejdslivet er i disse år så tæt forbundet med selvudviklingsparadigmet, at arbejde i dag for mange er blevet synonym for selvudvikling. Og selvudvikling ses i stigende grad som selve livets mening. Man er derfor hele tiden fokuseret på sin egen udvikling, og målet for det konstante selvudviklingsprojekt er, at den enkelte realiserer sig selv og interessen for det almene og for fællesskabet glider mere og mere i baggrunden. Det gode liv er det liv, hvor den enkelte har realiseret sine egne drømme. Nu.

 

Det er derfor ikke underligt at coaching og andre moderne metoder til individuel super-optimering er blevet et hit, for det handler om hvordan man kan blive lykkelig og økonomisk uafhængig, få alle sine drømme til at gå i opfyldelse og der er mange populære beskrivelser af, hvordan man kan få succes, en strandvejsvilla, drømmejobbet/manden eller fedt til at forsvinde bare ved at tænke positivt.

 

Så når vi er trætte, stressede eller utilfredse går vi på kursus, seminar eller til coach - hos positive, succesrige og smilende købevenner, der sælger sig selv som dem der kan få det bedste frem i Dig og hjælpe Dig til at realisere Dit mytologiske uudnyttede potentiale, som vil hjælpe Dig med Dine visoner, drømme og mål og som lover Dig at sammen med dem kan Du blive Dit fulde potentiale og Dit højere selv...attraktive budskaber for hvem vil ikke gerne være ’højere’ end ’lavere’ og hvem vil ikke gerne slippe for at være en 10% udgave af sin egen succes (og rigdom)??

 

Vi vil gerne gøre opmærksom på og protestere imod den individualistiske selvudviklingsideologi. For hvor den enkeltes lykkefølelse fremstilles som det eneste mål, forsvinder blikket for fællesskabet, virksomheden og medmennesket.